Sunday, March 20, 2011

Mobile blogging #1

hola,

entry written from my iphone while watching football match in astro @home! just finish talking to my old fren who mentioned that he's now trying to be millionaire/billionaire rather than a politician.deep down inside,i know he was born to be a politician.he got his "Datuk"ship since our school days :p
but yes,talking to him do make me think bout any new biz idea!nowadays everyone wants an online shop,blog,everyone going to china to bring back some cheap,sometimes lousy stuff,to sell here in pasar mlm or online.when i think about biz,i always thinking bout biz that not only bring the money,but also can contribute to the commumity or nature (green idea).
i had a few ideas but yet to get the best biz plan to execute the idea.still googling the net for more info.i read in the newspaper sometimes ago,about a group of people who doing the same thing but i forgot to write down their details.maybe i should get some advise from them.
do u have any green idea to share?

Friday, March 18, 2011

Nak citer la ni...

hola,

nak citer sket psl movie HANTU KAK LIMAH BALIK RUMAH,arahan Mamat Khalid yg telah diletak posternya dlm entri sblom ni.i believe many of malaysians already watch the movie,be it in cinema,download from internet or the latest way,watch it in Astro First.ada yg ckp best,ada yg ckp x best.tp aku rasa lagi ramai yg ckp best...MMG BEST!
Sbb ape aku ckp best?1st skali,sbb citer ni mmg kelakar...n bukti nyata sesebuah citer tu best,bila dialog/phrase dlm citer tu,diguna pakai oleh para penonton.sepanjang hidup aku,hanya phrases dari citer2 p.ramlee yg slalu org pakai,dlm tv mahupun dlm kehidupan seharian.setuju?even saiful apek yg kununnya dulu pelawak top pon pinjam phrases "gitu2" dari movie Nujum Pak Belalang.dlm citer kak limah ni plak,phrase "ceciter,ceciter" plak yg jadi ikutan org ramai yg dh menonton.kan?kan?tapi ayat feberet aku ayat tok bomoh indon tu la:

"Aku org indonesia,kalau nggak penuh ilmu didada,manakan sampei ke puncak everest!"
Intonasi mmg mcm haram...and of cos ada byk babak yg lawak lagi la.tapi ada jugak yg komplen ckp citer ni x best,merepek,lawak bodoh...itu terpulang pada masing2,aku xnak la argue.tp bagi aku citer mamat khalid ni ada isi/mesej yg dia nak sampaikan.yg paling best,dia suka bangkitkan nostalgia lama utk disajikan kepada penonton.(awie lari pegang selipar mcm tu pon buat aku terkenang zaman main kejar2 dgn member2 masa kecik2)...blom lagi lagu classic n kapak zaman 70an,80an yg dia pakai buat soundtrack.
Dulu aku tgk citer Zombi kg pisang,mmg aku menyumpah mamat khalid punya citer.mcm bodoh sgt.so,bila aku gi tgk citer hantu kak limah ni,expectation agak rendah la.tapi,aku bagi 4 out of 5 star...terbaek abg Mamat!rasa nak komen panjang lagi,tp malas...so sila la tgk citer ni sendiri.