Sunday, December 25, 2011

Year End report 2011??

hola,

mcm biasa blog ni aku tgk2 rupanya last entry bln March...mmg "aktif" berbicara aku kt dlm blog ni :p anyway,kali ni mmg busy dgn kehadiran org baru dlm family.our lovely little princess was born on the 30th of June 2011. and mmg x sedar masa berlalu.dah nak masuk 6 bulan dah.
so,apa yg dah dicapai dlm tahun 2011 ni.and apa target utk 2012?

Sunday, March 20, 2011

Mobile blogging #1

hola,

entry written from my iphone while watching football match in astro @home! just finish talking to my old fren who mentioned that he's now trying to be millionaire/billionaire rather than a politician.deep down inside,i know he was born to be a politician.he got his "Datuk"ship since our school days :p
but yes,talking to him do make me think bout any new biz idea!nowadays everyone wants an online shop,blog,everyone going to china to bring back some cheap,sometimes lousy stuff,to sell here in pasar mlm or online.when i think about biz,i always thinking bout biz that not only bring the money,but also can contribute to the commumity or nature (green idea).
i had a few ideas but yet to get the best biz plan to execute the idea.still googling the net for more info.i read in the newspaper sometimes ago,about a group of people who doing the same thing but i forgot to write down their details.maybe i should get some advise from them.
do u have any green idea to share?

Friday, March 18, 2011

Nak citer la ni...

hola,

nak citer sket psl movie HANTU KAK LIMAH BALIK RUMAH,arahan Mamat Khalid yg telah diletak posternya dlm entri sblom ni.i believe many of malaysians already watch the movie,be it in cinema,download from internet or the latest way,watch it in Astro First.ada yg ckp best,ada yg ckp x best.tp aku rasa lagi ramai yg ckp best...MMG BEST!
Sbb ape aku ckp best?1st skali,sbb citer ni mmg kelakar...n bukti nyata sesebuah citer tu best,bila dialog/phrase dlm citer tu,diguna pakai oleh para penonton.sepanjang hidup aku,hanya phrases dari citer2 p.ramlee yg slalu org pakai,dlm tv mahupun dlm kehidupan seharian.setuju?even saiful apek yg kununnya dulu pelawak top pon pinjam phrases "gitu2" dari movie Nujum Pak Belalang.dlm citer kak limah ni plak,phrase "ceciter,ceciter" plak yg jadi ikutan org ramai yg dh menonton.kan?kan?tapi ayat feberet aku ayat tok bomoh indon tu la:

"Aku org indonesia,kalau nggak penuh ilmu didada,manakan sampei ke puncak everest!"
Intonasi mmg mcm haram...and of cos ada byk babak yg lawak lagi la.tapi ada jugak yg komplen ckp citer ni x best,merepek,lawak bodoh...itu terpulang pada masing2,aku xnak la argue.tp bagi aku citer mamat khalid ni ada isi/mesej yg dia nak sampaikan.yg paling best,dia suka bangkitkan nostalgia lama utk disajikan kepada penonton.(awie lari pegang selipar mcm tu pon buat aku terkenang zaman main kejar2 dgn member2 masa kecik2)...blom lagi lagu classic n kapak zaman 70an,80an yg dia pakai buat soundtrack.
Dulu aku tgk citer Zombi kg pisang,mmg aku menyumpah mamat khalid punya citer.mcm bodoh sgt.so,bila aku gi tgk citer hantu kak limah ni,expectation agak rendah la.tapi,aku bagi 4 out of 5 star...terbaek abg Mamat!rasa nak komen panjang lagi,tp malas...so sila la tgk citer ni sendiri.

Saturday, February 26, 2011

Ceciter...ceciter!


hola,

ini adalah entry malas saya...sila tgk movie ini utk gelak ketawa seisi keluarga!article will come later

Saturday, February 12, 2011

Opsss...I did it again!

hola...

as usual,aku mmg malas nak update blog.biasa la,busy keje n malas!last post aku bwh ni bulan Ogos 2010...hmmm,dekat 6 bulan tu.actually,aku igt mmg nak stop terus terus blog.bukan ada org baca pon.syok sendiri jer nak tulis.ni pon tulis dlm bahasa melayu tercinta sbb malas nak speaking...tp itu la pentingnye english edukesyen -usop(hantu kak limah)

jadi apakah yg menyebabkan aku gatai tangan click mouse bukak page blogger ni?sebabnye,sejak aku menjadi pengikut aliran twitter,aku telah follow member2,celebrity2,blogger2 etc yg aku rasa perlu dan menarik...since everyday kita bleh tgk update diorg ni especially berkaitan isu semasa,aku tersentuh....errrr,tertarik...terpanggil......(ahhh,ape2 jer la),utk komen dgn tulisan diorg kt twitter...so,paling terbaru adalah....isu Valentine's Day yg akan tiba lagi baper hari jer lagi.for the last few days,ramai yg komen n komplen psl fatwa yg dikeluarkan oleh ulama di malaysia yg mengharamkan sambutan Valentine's Day bagi umat Islam...!
yg aku panas bukan ape,ada sedara2 Muslim kita sendri yg menentang fatwa ni.sibuk bagi hujah2 masing kata x perlu haramkan V-day ni.kalo setakat komplen jer xper,siap korg maki lagi ulama' yg keluarkan fatwa ni?astaghfirullahallazim!sedara2 sekelian,x kira la anda setuju atau tidak,itu terpulang la kepada anda.tp jgn la sampai nak maki alim ulama'...
Yang lagi PELIK,ada jugak org non-muslim yg nak komplen dgn pengeluaran fatwa ni?korg ni paham ke x konsep fatwa ni???SO,TO ALL NONMUSLIM IN MALAYSIA,FOR YOUR INFORMATION,FATWA IS ONLY FOR MUSLIM ONLY,I REPEAT MUSLIM ONLY!!!!!!!if u guys wanna go n celebrate ur valentine's day,go ahead n enjoy urself.islam won't stop u.we muslims will let u do ur thing!
Ada blogger yg tulis psl pengharaman benda2 ni...ada sorg ni dgn sarcastic siap suggest hari2 lain seperti hari guru,new year etc....benda2 mcm ni kita tgk la effect dia terhadap masyarakat.mcm new year,aku dulu pon sibuk gak gi celebrate kt klcc...tapi skang aku dah malas.byk org kita pon join celebrate sbb nak tgk bunga api.aku dulu sbb nak tgk awek cun jer :p
aku x celebrate new year dah,aku tukar kepada awal muharam.alhamdulillah,aku rasa lagi menenangkan...kita try la berubah sket2.kita byk buat benda2 lagha/sia2 sbb terikut2 dgn org jer.aku penah alami so aku paham.para alim ulama',ustaz2 pon kena la guna cara yg lebih berkesan utk ubah sedara islam kita ni terutama remaja...jgn asyik nak marah,kutuk,hina jer...nabi suruh kita dakwah secara berhemah!

okla,panjang jugak aku merapu pagi2 ni...akan bersambung lagi nanti.
chowz,wassalam!