Tuesday, December 01, 2009

ape guna blog aku ni???


hola...

after my last post,i made a conclusion that i am too lazy to maintain this blog.so,nak buat ape dgn blog ni?delete jer la kan?!!!
rupa2nya nak delete blog pon aku malassssssssssss..........!

jadi aku nak biar jer blog ni mcm ni,cos aku dah tau ape nak tulis kt sini....tu pon kalo aku "RAJIN"

Thursday, August 27, 2009

update?what update...


hola...

did you realize the last post was on may?damn i'm so "busy"...
it make me think i should stop write blog...this useless blog.not many who read it anyway :p
i just created this blog to satisfy my writing need,not to passionate though.

so,how?think,think,think

Friday, May 08, 2009

idup dgn c check=penat aaa...

hola...

tu dia,dah lama aku x buat entri kat blog ni.
i've been busy with my work!(sama jer alasan mcm sblom ni)
tapi,aku tgk dh dkt 2bln xde post...last post pon aku delete.
but really,the past....mmmm 1 month have been a busy month.
we did C check on MMX...giler byk task card!!!ditambah plak kena partner dgn sorang lae yg mcm sial kt shift seblah,mmg keje mcm x abis!asyik blk keje lambat jer...tp sementara leh bantai OT ni,aku blasah jer la.test flight on sunday(kononnye),so after this back to A check.

korang perasan x the last few weeks,cuaca panas giler!!!???aku slalu bleh jer tido pakai kipas,tapi ada 1 hari tu mcm kena bbq jer aku rasa panas dia...and bukan aku sorang jer yg komplen,org lain pon ada komplen.terus dia jadikan alasan utk pasang aircond kt umah,dgn tajaan bapa mentua aku...hampeh,kata engineer...aircond pon mtk bapak!huhuh....saya engineer yg sengkek!so,skang aku kena tambah budget utk bil electric...and to mother nature,sorry that my energy usage will increase...(which will make the world even hotter!)

and 1 lagi,smalam aku gi submit e-learning NG kt QA Chin(yg sgt baik hati),trus dia gi oral aku utk NG...glabah aku nk jawab.tapi mr chin cuma gempak jer and just tanya soalan simple regarding IN(insp. notice)
and today...i got my Boeing 737-800 NG Electrical approval...money money money!

Tuesday, March 24, 2009

SAVE THE ENERGY,SAVE THE WORLD

8:30PM local time, wherever you live on planet earth. Saturday 28 March 2009

No need for me to tell you is it about,just let us all take part in this event.and most important thing is,we make every hour is EARTH HOUR!stop wasting energy with ur unused laptop/pc,tv,lights,fans,a/conds...reduce the usage of ur car.sayangi la bumi kita!
have you ever think about how much we contribute to pollution?just drive around kl and see how many cars are they on the road!
kenape la honda,toyota...or even proton xnak produce green car as main model?the nearest we have is hybrid car...tu pon mahal nak mampos!it's all because of money...kalo dah pakai green car,hancur la oil company...jatuh la economy.

So,sekali lagi saya ajak anda sumer join the earth hour event!and make it our habit to save energy...to save the world!


p/s: semalam adalah hari yg sgt PANAS (salah satu effect kita x jaga bumi ni)...and hari ni plak hujan turun mencurah2!

Tuesday, March 17, 2009

boringnya drive...

hola...

2am - aku baru blk dari buat SOJT utk kapal 737-800(NG)...sojt stands for structured on-job-training,in other word practical la!after almost 2months of class,skang kena buat ojt plak.tapi xper,sojt dgn instructor aku tan ec ni best.

yg x bestnye adalah part aku nak kena drive sorang2 dari subang ke klia...damn!xde org nak carpool.sojt start around kul 9 until 1-2am!nak save budget punya psl,aku lalu la jalan ldp-putrajaya-dengkil-klia...distance lebey kurang kalo aku pakai elite,tapi tol save separuh tuh.so kalo hari2 aku nak kena drive,byk la dpt save.jalan ni aku pakai masa blk jer,masa pegi lalu elite gak,sbb dosa aku akan bertambah dlm sebaldi kalo aku lalu ldp time org blk keja tu...masa blk plak awal pagi,around 1-2am.bukannya takut,(kalo aku x terpk citer jgn pandang blakang,mmg aku x takut :p) tapi sbb aku ni kalo dh kul 1 PAGI ni,mmg time mata aku rehat.so,mmg bahaya la drive sorang2 awal pagi.kang x psl2 bini aku jadi janda.

jadi,utk mengelakkan diri dari ngantuk,everytime aku nak blk aku singgah petronas dpn f1 beli air/kopok/jajan utk gigit2 masa drive.wrigley's chewing gum mmg sentiasa ada dlm keta aku.nak stay awake konon,aku minum la nescafe(fav nurul) or ali cafe.kdg2 kalo tamak haloba aku beli la air lain skali,susu coklat la,cincau la...tapi dlm sejarah hidup aku,kalo aku nk stay up study,minum la air ape pon,aku tetap akan ngantuk mcm haram kalo dh tgh mlm.huhuh...mmg kaki tido!so,extra effort aku utk stay up,aku load kan lagu2 yg aku suka dgr dlm thumb drive and pasang dlm keta,supaya aku bleh melalak sorang2 dlm keta masa drive!

ni kira list lagu2 yang aku suka layan skang ni(byk jer lagu2 yg dah lama,tapi still layan):

1) with you-chris brown
2) everything-micheal buble (my wed song)
3) i'm yours-jason mraz(wed song gak)
4) blind-lifehouse
5) everybody's changing-keane
6) ruang rindu-letto
7) andai ku tahu-ungu
8) better in time-leona lewis
9) how to save a life-the fray
10)viva la vida-coldplay
11) time is running out-muse
12) anything from nicole scherzinger
13) when you say nothing at all-ronan keating
14) cinta abadi-blackrose(sedikit kenangan rock kapak)

and ada laaa lagi lagu lain...yg aku tulis yg aku slalu dok ulang dlm keta.

p/s: sojt aku tinggal 8 hari lagi!

Monday, March 16, 2009

the great orgasm...


hola...
what orgasm???
jgn pk lebih2 yer....it' the result of the game,which i think had been the talk of the week!
muahahahah...puas ati aku.a day before the game,ramai fan man utd yg dengan eksyen letak status kt facebook dgn statement yg bongkak and takbur beserta kutukan terhadap liverpool!
so,result 4-1 ni mmg betul2 mcm baling taik kt muka korang la!

c'mon la,kalah 2-1 ke,1-0 ke,aku x bising sgt.tapi kena blasah 4-1??@ home ground?old trafford???that's an insult man!
and as usual,most typical man utd fan akan reply blk kutukan yg diorang dpt dgn statement nak sedapkan ati..."ala,kalah pon kitorang still top table"..."it's not like we lost 30-0"..."liverpool menang,tapi man u tetap akan menang league".....
i admit that it's hard for liverpool and chelsea to catch up with man utd with their 4 points advantage and a game in hand...tapi xpe,kasi can la liverpool fan celebrate sket,mmg liverpool dh lama x menang kt old trafford.at least the win will push as further,maybe winning the champions league :p

p/s: gerrard's kiss special for u man utd fans!

Tuesday, March 10, 2009

united fans?


hola...

just a joke to share with u guys......non man utd fans!

A Primary Teacher in a Manchester school explains to her class that she is a Manchester fan.

She asks her students to raise their hands if they too are Manchester fans.


Everyone in the class raises their hand except one little girl.

The teacher looks at the girl with surprise and says, 'Mary, why didn't you
raise your hand?'


'Because I'm not a Manchester fan,' she replied.

The teacher, still shocked, asked, 'Well, if you are not a Manchester, then who are you a fan of?'

'I am a Liverpool fan, and proud of it,' Mary replied.

The teacher could not believe her ears. 'Mary, why, pray tell, are you a Liverpool fan?'

'Because my mum is a Liverpool fan, and my dad is a Liverpool fan, so I'm a Liverpool fan too!'

'Well,' said the teacher in an obviously annoyed tone, 'that is no reason for you to be a Liverpool fan.

You don't have to be just like your parents all of the time..

What if your mum was a prostitute and your dad was a drug addict, what would
you be then?'

'Then,' Mary smiled, 'I'd be a Manchester fan.


Thursday, March 05, 2009

air crash investigation:TK 1951

hola...

another crash happened at Amsterdam Schiphol Airport last week...it's a boeing 737-800,kapal yg MAS baru lease and order dari boeing,dan kapal yg aku tgh buat course skang ni...

"A Turkish Airlines passenger plane with 135 people aboard crashed in light fog while trying to land at Amsterdam’s Schiphol airport on Wednesday, and an official said nine people were killed. Haarlemmermeer acting Mayor Michel Bezuijen said at least 50 people were injured, including 25 severely hurt, when flight TK 1951 crashed short of a runway at Schiphol.

Dutch media reported that the pilot and co-pilot were among the dead. At least four Americans, who work for the plane’s manufacturer Boeing, were on the plane, an official said.The jetliner lay in three parts, with the tail section of the fuselage ripped off, and a wide crack just behind the cockpit. The airliner had not caught fire.
Turkish television reported the two-engine plane had run out of fuel, but a Turkish Transport Ministry undersecretary said that was just speculation."

basically,diorg still investigate the cause of the crash,and mcm biasa aku tgk dlm tv tu,mmg makan masa yg lama.nak study CVR and FDR lagi...and then nak analysis bangkai kapal lagi.so,tunggu jer la report kuar nnt.

TAPI,yg aku bleh amik pengajaran ialahhhh...aku kena keja betul2.xleh amik ringan hal2 yg critical dlm kapal tu.SAFETY are not to be jeopardize!working on aircraft involve alot of other people life.ingat no,kalo kantoi ape2,bukan org jer mati,periuk nasi pon lingkup.lesen kena gantung.

Sunday, February 22, 2009

Saya suka makan aih kacang...!

hola...

Dari kecik sampai la ni,aku mmg suka mkn ABC a.k.a. air batu campur a.k.a. AIS KACANG!!!tapi,lepas aku start study kt kajang,and then kat kl ni,mmg minat aku berkurang.it was so difficult to find a very originally delicious ais kacang!for me,most ais kacang are overdo!letak sirap merah,hitam,susu tu susu ni,jeli tu jeli ni,kacang tu kacang ni,kalau boleh tu sumer jenis bahan la depa nak campur.konon baru betul2 air batu campur.siap ada ice cream topping lagi!i x minat sumer tu...

As my love for ais kacang faded,then come 1 fine day,at uptown damansara.i was lepak2 sambil melantak kt uptown,di mana,saya teringin nak makan ais kacang.eventhough my expectation was just a lousy ais kacang,tapi yg dtg tu hanyalah semangkuk ayun ais kacang yg simple...kaler putih bak salji...bila aku gaulkan and cedok ke dalam mulut,baru la aku dpt rasa betapa mantapnye rasa ais kacang ni...auntie tu pakai gula melaka and santan jer,and ada cendol+ kacang+jeli sket.mmg sedap!sedap!sedap giler!

apesal saya citer pasal ais kacang ni?sbb smalam aku baru jer mkn lagi :p and it's like,the 3rd time in this week aku pegi sana kot!huhuhu...
sememangnya lepas aku tau ada ais kacang auntie tu,mmg aku rajin pegi mkn ais kacang kt sana,and aku x penah mkn ais kacang lain dah!

P/S: aku nak letak pic ais kacang tu utk dikongsi bersama,tapi selalunya asal sampai depan aku jer terus aku melantak...x dan nak amik gambaq aihh!Sapa nak rasa,habaq mai,nnt aku bwk hangpa.

Wednesday, February 18, 2009

alert!mayday!...last warning yg ke 8!

hola,

hmmm...last time i did wrote bout my football game,where i 'pancit' and run out of breath just after,15mins...and how those old buddies from subang calling me 'budak gemuk'.hahah,damn u guys!after almost 2 months,i can say,i hardly slim down :p masih gemuk seperti dulu.

tapi kan,in 2 weeks i ada course kat subang ni,i had a lot of time to join playing football or futsal.so last week i dah main bola dgn gang nazim CIM,not bad gak la,sampai abis 2nd half.tp telinga tetap dgn kutukan membina dari budak2 subang yg dah lama x tgk aku ni.and the next day aku main futsal plak kt shah alam...not bad gak.walaupun ternganga and terjelir cam anjing,tapi bleh gak la aku berlari sampai 1 jam.2 malam lepas pon aku pegi futsal kt sunway extreme park.sama gak la aku punya tercungap...bila la nak kurus balik ni,seluar byk yg dah x muat do'h...baju dulu yg body fit pon aku dah malu nak pakai,heheh....xpe,jom buat doa selamat agar aku berjaya membakar lemak2 dlm badan aku ni!healthy body,healthy mind!

p/s:malam ni main futsal lagi yea!...aku nak je letak current and 1 year ago pics,so korang bleh compare,tapi sbb aku pemalu,korang imagine jer la sendri!(dalam facebook aku pon ada)

Thursday, February 12, 2009

Football Jokes


it's a joke from a newspaper in uk...pity robbie keane,he would have been a great liverpool player if somebody else is the manager!

Wednesday, February 04, 2009

melayu...malay...watever!

hola...

what do u guys think bout a "poyo" guy?for me,most of the time they just annoying.most of us do become poyo sometimes,tapi please jgn mempoyokan sgt kepoyoan tu!

well,there was 1 guy seated behind me masa one of my friend's wedding.after akad nikah,the tok kadi went out from the house,he need to go for another wedding i guess.this guy,with his blonde hair (which is so ugly to be pair with his typical malay face) and a bit of british accent,asking the girl next to him,"what is tok kadi?"
ooooo,pleaseeeeeeee!ada gak org mcm ni ek!to be fair,maybe dia baru blk dari uk lepas dok sana 20 tahun.tapi ko mmg x blaja agama ke?

mybrainwave:melayu/malay sometime mmg loser,useless,lazy,hampeh...or anyting u wanna call them...i myself partyly ashamed to be malay.but i still admitt i'm malay...and the best i can do,to change myself...jgn la plak "i sound stupid when i speak malay!"...then u are stupid,i guess!

Tuesday, January 27, 2009

Manusia tak reti BERSYUKUR!!!

hola...

read this from somebody blog.taken from harian metro ;

Campak bayi marahkan isteri

Oleh Hadzlihady Hassan dan Ahmad Tajol Ansar
brahimam@hmetro.com.my

AMPANG: Perselisihan faham dengan isteri menyebabkan seorang suami hilang pertimbangan hingga sanggup bertindak kejam membuang bayinya yang berusia enam bulan ke dalam tong sampah berhampiran Stesen Transit Aliran Ringan (LRT) Setiawangsa, awal pagi semalam.Insiden itu dilihat seorang pengawal keselamatan yang bertugas di kawasan berkenaan tanpa disedari pasangan terbabit.Dalam kejadian jam 5 pagi itu, lelaki terbabit mulanya dilihat bersama isteri menaiki Proton Wira hitam sebelum berlaku pertengkaran antara mereka.Lelaki itu kemudian keluar dari kereta lalu mengambil bayi terbabit yang diletakkan di tempat duduk belakang sebelum membuangnya ke dalam tong sampah.

Isterinya cuba mengambil kembali bayi terbabit, namun lelaki berkenaan menarik tangannya masuk ke dalam kereta sebelum memecut laju. Menurut sumber polis, lelaki berkenaan berang kerana mendakwa isterinya berlaku curang selain tidak mempercayai bayi terbabit anaknya sendiri.Menceritakan kejadian terbabit, pengawal keselamatan itu, Hairul Azwan Hamid, 29, berkata mulanya dia ternampak sebuah kereta berhenti berhampiran tong sampah di stesen LRT terbabit sebelum terdengar orang bergaduh. “Saya melihat seorang lelaki dalam keadaan marah keluar dari kereta dan pergi ke tempat duduk penumpang sebelum terdengar wanita itu menjerit.“Saya hanya memerhatikan perbuatan mereka kerana enggan masuk campur,” katanya yang bertugas sebagai pengawal keselamatan di Kampung Warisan.Dia mendapati lelaki terbabit menghempas pintu kereta beberapa kali diikuti jeritan wanita itu yang semakin kuat.“Saya perhatikan kaki wanita itu berada di luar menyebabkan dia cedera akibat tindakan lelaki terbabit menghempas pintu kereta beberapa kali,” katanya.

Hairul segera mencatat nombor plat kereta terbabit kerana khuatir berlaku perkara buruk sambil terus memerhatikan mereka.Tidak lama selepas itu, lelaki berkenaan membuka pintu belakang kereta dan membawa satu ‘objek’ sebelum membuangnya ke dalam tong sampah.“Selepas ‘objek’ itu dibuang, saya lihat wanita terbabit keluar dan cuba mengambilnya kembali, tetapi dia dihalang lelaki berkenaan dan ditarik masuk ke dalam kereta.“Apabila cuba sekali lagi mengambil ‘barang’ dalam tong sampah itu, dia ditarik semula sebelum lelaki itu memecut kereta,” katanya.

Disebabkan perasaan ingin tahun, Hairul pergi ke tong sampah itu dan ketika menghampirinya, dia terdengar suara bayi menangis.Sejurus melihatnya, dia terkejut kerana mendapati objek terbabit seorang bayi comel sebelum mengangkatnya keluar dari tong sampah.“Saya menghubungi polis sebelum membuat laporan di Balai Polis Hulu Klang,” katanya yang kecewa dengan perbuatan dilakukan lelaki itu.Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Abd Jalil ketika dihubungi, berkata pasangan suami isteri terbabit sudah menyerah diri di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ampang Jaya kira-kira jam 4.30 petang semalam.“Mereka yang berusia 30-an itu direman bagi membantu siasatan bermula hari ini. Kes itu kini disiasat mengikut Seksyen 318 Kanun Keseksaan,” katanya.

*astaghfirullahhal'azim...mangkuk 2 org ni mmg nak kena sepak!since me and my wife baru jer miscarriage our 1st baby,mmg rasa sgt sakit hati baca cerita org yg x reti nak appreciate anugerah tuhan ni.org lain susah payah nak dpt anak,diorg senang2 buang kt tong sampah!h*&#m jadah punya org.nama jer islam,tapi iman x tau letak kat mana!

see how cute is the baby?!!

Monday, January 19, 2009

grieving and mourning...

al-fatihah...

yesterday,i received a bad news from my wife,where she had a miscarriage of our 1st baby...my wife was @ her hometown with my in-laws when she complained bleeding on friday,and then again on saturday.nurul cancel plan dia nak balik kl petang tu,and decide nak pegi clinic utk check up.

I tak suspect sumthing serious.tapi dlm kul 9 pm,nurul call and bagitau yg doktor kata baby dah xde heartbeat..............................i'm stunned.x tau nak cakap ape..........and malam tu jugak nurul kena berkejar ke hospital kul 2am sebab the unborn baby nak terkeluar dah.I took the 1st flight the next day to be with her at this difficult time....sian bini aku,dah ler hilang baby,sakit lagi...

sedih mmg la sedih,tekanan sangat,tapi orang cakap ape yg jadi ada hikmahnye...kena la accept ketentuan Allah psl benda ni.Allah yg kasi baby tu,Dia jugak la berhak nak amik balik bila2 dia suka.mungkin ini test utk kitorang....or maybe kitorang x cukup ready utk jadi parent,and Allah nak kitorang prepare betul2,Wallahu'alam..........

p/s:kena tunggu at least 6 month before kitorang bleh try lagi...insyaallah,harap2 ada rezeki lain kali!

Friday, January 16, 2009

my workout...yeah,dream on!

hola...

wrt my last post on my weight and fitness problem,i would like to share with you guys a great(i think so!) workout video...they claim it as the 300 movie workout.

fyi,i did start to control my diet and doing some workout,eventhough its too early to see the result,hehehe...still the same big tummy.(where the hell are you my six pack! pray,pray,pray)

Airbus 320's Miracle


NEW YORK – A cool-headed pilot maneuvered his crippled jetliner over New York City and ditched it in the frigid Hudson River on Thursday, and all 155 on board were pulled to safety as the plane slowly sank. It was, the governor said, "a miracle on the Hudson."

One victim suffered two broken legs, a paramedic said, but there were no other reports of serious injuries.

US Airways Flight 1549, an Airbus A320 bound for Charlotte, N.C., struck a flock of birds just after takeoff minutes earlier at LaGuardia Airport, apparently disabling the engines.

The pilot, identified as Chesley B. "Sully" Sullenberger III of Danville, Calif., "was phenomenal," passenger Joe Hart said. "He landed it — I tell you what, the impact wasn't a whole lot more than a rear-end (collision). It threw you into the seat ahead of you.

"Both engines cut out and he actually floated it into the river," he said.

In a city still wounded from the aerial attack on the World Trade Center, authorities were quick to assure the public that terrorism wasn't involved.

The plane was submerged up to its windows in the river by the time rescuers arrived, including Coast Guard vessels and commuter ferries that happened to be nearby. Some passengers waded in water up to their knees, standing on the wing of the plane and waiting for help.

The plane took off at 3:26 p.m. for a flight that would last only five minutes. It was less than a minute after takeoff when the pilot reported a "double bird strike" and said he needed to return to LaGuardia, said Doug Church, a spokesman for the National Air Traffic Controllers Association. He said the pilot apparently meant that birds had hit both of the plane's jet engines.

The controller told the pilot to divert to an airport in nearby Teterboro, N.J., but it was not clear why the pilot did not land there.

Church said there was no mayday call from the plane's transponder. The plane splashed into the water off roughly 48th Street in midtown Manhattan — one of the busiest and most closely watched stretches of the river.

US Airways CEO Doug Parker said 150 passengers, three flight attendants and two pilots were on board the jetliner.


p/s:the pilot had done a good job,but i wonder why can't he glide the aircraft to the nearest airport to land,as history showed that airbus planes are designed and capable to do so...

Tuesday, January 13, 2009

FREE PALESTINE!!!

More than 400 killed,include kids and women...
more than 4000 injured...
and yet,no action has been taken against the real devil on earth!
F#$king America,where are you now???

I would join the voice of the world to go against the cruelty of the zionist/israel/whateveruwanna call it...calling for PEACE and say NO TO WAR!!!


Please donate to this Tabung Bantuan Palestine if you care :

14-023-01-0011219 (Bank Islam Malaysia Berhad)
54221610116 (Maybank)



Monday, January 12, 2009

huh...i'm 12 days late?!!!

hola...

life been busy...very busy for the past 1 year.and today i just realize that i never got to review my life in 2008,and make any new year resolution for 2009!!!sounds like poyo?

well it might sound poyo :p...but it is a good thing to do.how much have you achieve last year?what are the things that you still yet to achieve?indeed,i do have few things....well,a lot of things...

1) get my instrument license

2) convert my NG (since i got the course)

3) take my nurul for a real honeymoon! (april dear)

4) how bout a superbike?

5) come up with my future plan (for real!)


p/s: for note,i fulfilled my last year goal,to estb. as LAE...

Tuesday, January 06, 2009

break time...it's NG course!



hola...

after 9 months and 10 days...of working,i finally got a chance to have a long break.just got to know that i'm going for 737-800 (NG ; new generation) course in subang.

well,it comes as a suprise to me as i thought they would not send a single license lae to the course.but hey,that's what you call rezeki.eventhough i would prefer 777 course,but never let a chance like this to go by.just grab it.


fyi,MAS going to extend their fleet with 3 lease 737-800 (i dunno from which company). -800 is the later series of the very reliable 737 family from boeing...i'm not too familiar bout the differences from our -400,but what i know the new one got glass cockpit,bigger fuseluge,winglet and also better fuel consumption!MAS will receive their own NG fleet in...i dunno which year actually!

happy learning!

Monday, January 05, 2009

bye 2008,hey ya 2009!

Wish you all a happy new year...2009 and 1430H!!!

May this year be a greater time for us!